Lee Min-Ki (이민기)

0
505

Lee Min-Ki (이민기) – to koreański aktor i piosenkarz, Urodził się 16 stycznia 1985 roku. Lee pierwszą swoją rolę zagrał w Le Min-Kisportowej dramie „Taereung National Village”, a następnie w komediach romantycznych „I Really Like You” w 2006 oraz Dal-Ja’s Spring w 2007. Aktor wystąpił również w kilku filmach fabularnych.

 Kariera

Lee Min-Ki popularność zyskał dzięki komedią romantycznym m.in. Dal-ja’s Spring i I Really Really Like You. Następnie wystąpił w serialu nisko-rankingowym Four Gold Chasers oraz w filmie Oishii Man. Lee zdobył również notyfikację za film w którym fikcyjne tsunami uderzyło w koreańską plażę w mieście Haeundae.

Po zaprezentowaniu się w stylowej wersji „No Way” na festiwalu muzyki Mnet KM Music Festival w 2008 roku, lee połączył swoje wokale z muzyką elektroniczno-popową, z którą współtworzył wraz z japońskim artystą elektro/Shibuya-Kei z zespołu FreeTEMPO. Piosenka nazywała się „Power of Love” a po krótkim czasie pojawił się cyfrowy singiel, a lee zagrał w teledysku. Następnie Lee stwierdził, że pracuje nad materiałem do nowego albumu. 11 Sierpnia 2009 zadebiutował na scenie muzycznej.

Lee Min-Ki zaciągnął się do służby wojskowej 7 Sierpnia 2014 roku i został przydzielony jako pracownik służby publicznej.

Filmografia

FILMY

2006 Riverbank Legends Jako Uczeń #7
2007 A Good Day to Have an Affair Jako Student
2008 Humming Jako Oh Chun-jae
Romantic Island Jako Lee Jung-hwan
2009 Oishii Man Jako Kim Hyun-seok
Haeundae Jako Choi Hyeong-sik
A Million Jako Park Cheol-hee
2011 Quick Jako Han Ki-su
Spellbound Jako Ma Jo-goo
2013 Very Ordinary Couple Jako Lee Dong-hee
2014 Monster Jako Tae-soo
For the Emperor Jako Lee Hwan
2015 Shoot Me in the Heart Jako Seung-min

SERIALE

2004 Drama City
„My Older Brother”
Kang Min-ki KBS2
2005 Drama City
„Oh! Sarah”
Kim Dong-kang
Be Strong, Geum-soon! Noh Tae-hwan MBC
Drama City
„Booyong of Mt. Kyeryong”
Hyeong-soo KBS2
MBC Best Theater
„Taereung National Village”
Hong Min-ki MBC
Rainbow Romance Lee Min-ki MBC
2006 I Really Really Like You Nam Bong-ki MBC
2007 Dal-ja’s Spring Kang Tae-bong KBS2
Four Gold Chasers Park Mu-yeol KBS2
2012 Shut Up Flower Boy Band Joo Byung-hee
(guest, episodes 1-2)
tvN