Jun Ji-Hyun (전지현) / Wang Ji-hyun (왕지현)

1
199

Jun Ji-Hyun

Jun Ji Hyun

 Jun Ji-Hyun (전지현) – To koreańska aktorka i modelka znana również jako Gianna Jun oraz Wang Ji-Hyun (왕지현). Urodziła się 30 Października 1981 roku w Seulu. Sukces zawdzięcza przede wszystkim roli w filmie „My Sassy Girl” z 2001 roku, w którym zagrała rolę nieznośnej dziewczyny, kolejnymi sukcesami były takie filmy jak Windstruck (2004) oraz The Thieves (2012).

Kariera

 Wang Ji-hyun urodziła się w Seulu, w Korei Południowej. Jej marzeniem z dzieciństwa było zostać stewardesą, ale w wieku 16 lat została zauważona na ulicy przez redaktora mody. Używając swojego pseudonimu Jun Ji-hyun, zaczęła swoją karierę jako modelka dla Ecole Magazine w 97′ r.

 W pierwszej kolejności Jun, zaczęła grać w reklamach komercyjnych oraz została aktorką telewizyjną. Choć zadebiutowała w małej produkcji „White Valentine” w 1999 roku, dopiero, kiedy pojawiła się w reklamie Samsung Jet Printer zdobyła popularną sensację. Taniec w reklamie stał się ikoną dla Koreańczyków w późnym wieku nastolatków i na początku lat dwudziestych.

 Pod koniec 2000 r. Jun zrobiła swój pierwszy dobrze nagłośniony film, II Mare. Niesamowity strzał melodramatu na wyspie Ganghwa zarobił sporo $ i zdobył grono fanów.

jun ji hyun my sassy girl

 W 2001 wyszła komedia My Sassy Girl, która zrobiła spore zamieszanie i zdobyła serca fanów z całej azji. Film opowiadający o chłopaku i jego niezrównoważonej dziewczynie (Jun Ji-Hyun) stanął na podium w Hong Kongu na dwa tygodnie, a Jun stała się jedną z najbardziej rozpoznawalnych twarzy na Rynku Koreańsko-Chińskim, rok później w 2002 Jun otrzymała nagrodę ” Grand Bell Awards”. Dwa lata po sukcesie filmu My Sassy Girl, Jun zagrała w filmie The Uninvited, który tym razem zdobył serca krytyków lecz niestety widzowie go nie docenili.

 Powrót Jun w 2004 Roku, był jej kolejnym sukcesem w aktorstwie, zagrała w filmie „Windstruck” wyreżyserowanym przez Kwak Jae-Yong (który był również reżyserem „My Sassy Girl„). Kwak obsadził ją w roli Policjantki, a wielu widzów uważało, że film był zbyt podobny do My Sassy Girl. W tym również roku wielu fanów twierdziło że popularność Jun zaczyna się kończyć ze względu na spory udział w reklamach. Niemniej jednak, Windstruck stał się najlepszym koreańskim filmem w Japonii, w czasie którym My Sassy Girl nie był tak dobrze znany. W roku 2005 przeprowadzono ankietę najbardziej wpływowych producentów filmowych w korei, Jun była w pierwszej dziesiątce najbardziej akceptowanych przez banki, gwiazd Korei.

 Pod koniec 2006 roku ogłoszono, że Jun zagra główną rolę w Hollywood’skim filmie Blood: The last Vampire. Międzynarodowa koprodukcja, która została nagrana w Chinach i Argentynie w 2007 roku, jest adaptacją live-action popularnego japońskiego anime. Jun przeszła trzymiesięczne szkolenie aby zagrać rolę z mieczem. Podczas filmowania i promocjach dla filmu przed jego premierą w 2009, Jun przyjęła pseudonim Westernized Gianna Jun „Gianna przez True Religion” został zainicjowana przez luksusową markę blue jeans w 2008 roku, jej pierwsza sławna linia. Jun prawdo podobnie brała udział w etapie ich produkcji, od projektu do podejmowania decyzji o dopasowanie i pranie i ich dekoracji z akcesoriami.

 W roku 2012, Jun zagrała jedną ze złodziejek w filmie The Thieves, który opowiada o złodziejach z Chin i Korei którzy współpracują razem aby ukraść diament wart 30 Milionów $, film został drugim najbardziej dochodowym filmem wszechczasów w Korei.

 Zagrała tłumaczkę Ryun Jung-hee północnokoreańskiego agenta wywiadu w filmie The Berlin Files w 2013, a Ryoo Seung-wan pochwalił jej Północnokoreański dialekt.

 14 Lat po Happy Together w 2013, Jun po długo oczekiwanym czasie powróciła do Telewizji w serialu romanso-fantastycznym „My Love From The Star”

Kontrowersje

 W roku 2006, Jun wraz z sześcioma innymi południowokoreańskimi gwiazdami (Jung Woo-sung, Kim Sun-ach, Jo W-sung, Ji Jin-hee, Cha Tae-hyun i Yang Jin-woo) pozwała lokalny miesięcznik filmowy za wykorzystanie zdjęć bez swojej zgody. Centralny sąd okręgowy w Seulu orzekł w 2007 roku, że wydawcy muszą zapłacić od 5 mln ₩ do ₩ 15 dla każdej gwiazdy za naruszenie ich praw w zakresie reklamy.

 W 2009 roku policja odkryła, że Telefon Komórkowy Jun został nielegalnie sklonowany.Policja z seulu aresztowała prywatnego detektywa zidentyfikowanego jako Kim, który zeznał, że został on zamówiony przez SidusHQ, za który zapłacono 6,4 mln ₩ w gotówce przez brata prezesa Jung Hoon-Tak. Policja uważa że spółka zarządzająca Jun używała go po to aby mieć oko na Jun, próbując wywierać kontrolę nad wszystkimi aspektami życia. SidusHQ zdementował te zarzuty. Jung Hoon-tak później został usunięty po tym jak policja nie mogła znaleźć żadnych konkretnych dowodów jego bezpośredniego udziału.  Kim został skazany na rok więzienia za naruszenie prywatności, brat Junga otrzymanych zawieszone warunki więzienia.  z powodu skandalu, wielu myślało że Jun chciała zerwać z nimi kontrakt, ale niespodziewanie wyciągnęła kontrakt z SidusHQ na kolejny rok. Następnie w 2011 roku założyła własną agencję zarządzania J & Co. Entertainment, który został później przemianowany na Culture Depot.

 W 2011 roku Prezes SidusHQ Jung Hoon-tak został oskarżony o nielegalne używanie Konta bankowego Jun do zysków z fuzji i przejęć. Jung zyskał rzekomo 200 milionów ₩ po zakupie udziałów w junior KOSDAQ liście stom E & F w 2009 roku pod nazwą An Account i ogłaszając że to Jun chciała kupić Stom E & F kilka miesięcy później. Jung, Stom E i były prezes Kwon Seung-shik F został zgłoszoy do uzyskania nieuczciwych zysków z ujawnienia informacji na temat M & A wcześniej. Po zbadaniu przez Służbę Nadzoru Finansowego, przyznał, że nie był nawet świadomy tego Konta istniejącego pod jej nazwą. Jung wydał odmowę.

Filmografia

1999 – White Valentine – Jako Jung-min

2000 – II Mare – Jako Eun-joo

2001 – My Sassy Girl – Jako Dziewczyna

2003 – The Uninvited – Jako Yeon

2004 – Windstruck – Jako Yeo Kyung-jin

2006 – Daisy – Jako Hye-young

2008 – A man who was Superman – Jako Song Soo-jung

2009 – Blood: The Last Vampire – Jako Saya Otonashi

2011 – Snow Flower and The Secret Fan – Jako Sophia/Snow Flower

2012 – The Thieves – Jako Yenicall

2013 – The Berlin File – Jako Ryun Jung-hee

2015 – Assassination – Jako Ahn Ok-yoon

Seriale

1997 – The Season of Puberty – Jako ???

1998 – Popular Song – Jako Pani domu

1998 – Fascinate my Heart – Jako Wang Ga-young

1999 – Happy Together – Jako Seo Yoon-joo

2013-2014 – My Love From The Star – Jako Cheon Song-yi

2016 – The Legend of The Blue Sea – Jako Shim Chung

Teledyski

1999 – „The Beginning of Love” – Artysta Leon Lai

2000 – „Hey Girl” oraz „January Love” – Artysta Jang Hyuk (T.J. Project)

2002 – „Love Is Always Thirsty” – Artysta Yumi

Nagrody & Nominacje

1999 – Wygrana w kategorii „Best New Actress” na „35th Baeksang Arts Awards” dzięki „White Valentine”.

1999 – Wygrana w kategorii „New Star Award” na „SBS Drama Awards” dzięki „Happy Together”

2001 – Nominowana w kategorii „Best Actress” na „22th Blue Dragon Film Awards” dzięki „My Sassy Girl”

2002 – Wygrana w kategorii „Best Actress” na „39th Grand Bell Awards” dzięki „My Sassy Girl”

2002 – Wygrana w kategorii „Popularity Award” na „39th Grand Bell Awards” dzięki „My Sassy Girl:

2006 – Nominowana w kategorii „Best Actress” na „43rd Grand Bell Awards” dzięki „Daisy”

2012 – Nominowana w kategorii „Best Supporting Actress” na „56th Asia-Pacific Film Festival” dzięki „The Thieves”

2013 – Nominowana w kategorii „Best Supporting Actress” na „7th Asian Film Awards” dzięki „The Thieves”

1 KOMENTARZ